زمانی بتن ترمیم میشود که بر اثر عواملی مثل :
ترمیم بتن آسیب دیده و کرمو یعنی اینکه قسمتهای آسیب دیده و تخریب شده اصلاح شوند. ترمیم بتن باعث افزایش طول عمر سازه و بهبود عملکرد آن میشود.
چون بتن جزء پرکاربردترین مصالح ساختمانی به حساب میآید و عمر آن بستگی به کیفیت مصالح به کار رفته در آن و همچنین شرایط محیط دارد،
اگر آن را با توجه به شرایط محیط اجرا و طراحی نکنند به مرور زمان از عمر مفید آن کم میشود و بتن دچار تغییراتی نامطلوبی میشود که باعث خرابی سازه میشود. در این صورت تقویت سازه بتنی برای حفظ بقای بنا ضروری است.
بتن به علت مشکلات سازهای و غیر سازهای باید ترمیم شود. منظور از مشکلات سازهای مشکلاتی است که به خاطر اختلال در ظرفیت باربری سازه پیش میآید و ترمیم بتن باید به گونهای باشد که بتن بتواند افزایش ظرفیت باربری و تحمل بار را داشته باشد. منظور از مشکلات غیر سازهای کارهایی است که برای پیشگیری از وقوع مشکلاتی در بهرهبرداری، تقویت سازه بتنی، افزایش استقامت و حفظ زیبایی ظاهر آن میشود. برای ترمیم بتن آسیب دیده و کرمو باید اول به علت آن توجه کرد و به دنبال بهترین راه حل بود چرا که به علت مشکلات بهرهبرداری، شرایط محیطی و اشکالات ساخت، سازههای بتنی نیازمند ترمیم میشود.
با توجه به وضعیت سازه و شدت آسیب دیدگی روشهای ترمیم مناسب در نظر گرفته میشود. وقتی بتن دچار ظاهری خشن و پوسته پوسته میشود به آن بتن کرمو میگویند که در این صورت، بتن آسیب دیده باید ترمیم شود در غیر این صورت ساختمان مقاومت خودش را از دست میدهد و با گذشت زمان کم کم سست میشود.
در ابتدا برای ترمیم بتن باید بتن کرمو تخریب شود و مجددا ملات ریزی انجام شود و با ملات ترمیمی، آن را ترمیم میکنند بعد مقاومت فشاری بتن را با آزمایش بتن امتحان میکنند و اگر احتیاج بود شروع به مقاوم سازی بنا میکنند. ترمیم بتن طی مراحل زیر انجام میشود :
وقتی بتن ظاهری خشن پیدا کند و زبر و حفره دار شود، یعنی کرمو شده است و ظاهر نامطلوبی دارد. در بتن کرمو ذرات دانه درشت شن دیده میشود که بین آنها خالی است و ملات بین آنها از بین رفته و اگر این بتن ترمیم نشود مقاومت بتن فوقالعاده کم میشود. علت کرمو شدن بتن به عوامل داخلی و خارجی بستگی دارد:
عوامل داخلی :
عوامل خارجی :